Narcolepsie België

Info voor de werkgever

Als werkgever is het belangrijk om bewust te zijn van de behoeften van werknemers met narcolepsie en om een ondersteunende werkomgeving te bieden. Wanneer u als werkgever te maken krijgt met een sollicitant of medewerker met narcolepsie is het goed een paar zaken te weten.

Narcolepsie patiënten zijn erg verschillend. Ieder individu heeft zijn eigen pakketje met symptomen. Medicijnen kunnen tegenwoordig veel klachten verminderen. Het is daarom aan te raden om in overleg te treden met de werknemer om te kijken wat nodig is om goed te kunnen functioneren.

Vaak zijn mensen met narcolepsie zeer gebaat bij één of meer korte dutjes gedurende de dag. Een rustige plek waar iemand even ongestoord een ‘powernap’ kan doen is daarom meestal de oplossing.

Table of Contents

Individueel maatwerk

Waarschijnlijk komt u als werkgever in aanmerking voor de premie individueel maatwerk wanneer u iemand met narcolepsie in dienst neemt of heeft. Sinds 1 juli 2023 is deze in voege. De Vlaamse Overheid wil zo kansen creëren op de reguliere arbeidsmarkt. Bedrijven die een persoon met een arbeidsbeperking aanwerven en tewerkstellen (met een advies individueel maatwerk, toegekend door VDAB), kunnen hiervoor een loonpremie en mogelijk ook een begeleidingspremie ontvangen.

De loonpremie komt werkgevers tegemoet in mogelijke extra kosten om iemand met een arbeidsbeperking te werk te stellen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een tegemoetkoming in extra rustpauzes of aangepast materiaal. Bekijk mogelijke aanpassingen aan de werkplek, zoals ergonomische stoelen, comfortabele rustplaatsen, of aanpassingen aan verlichting om het welzijn te verbeteren.

De begeleidingspremie geeft werkgevers de mogelijkheid om werknemers met een arbeidsbeperking te begeleiden op de werkvloer. De begeleiding moet gebeuren door een gekwalificeerde begeleider individueel maatwerk. Bedrijven kunnen zelf instaan voor deze begeleiding of een externe partner inschakelen zoals o.a. Emino, GTB en Alternatief vzwMedewerkers die recht hebben op een loonpremie kunnen gebruik maken van hun gespecialiseerde jobcoaching. Door tussenkomst van VDAB is deze coaching kosteloos voor de werkgever en werknemer.