Narcolepsie België

Kinderwens en zwangerschap

Er is slechts beperkte informatie over de effecten van medicatie tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Hierdoor wordt het gebruik van de meeste medicijnen afgeraden. Bespreek met je specialist wat de voor- en nadelen zijn voor jou van het al dan niet blijven gebruiken van medicatie.

Er is eveneens weinig bekend over de invloed van zwangerschap en bevalling op de klinische symptomen van narcolepsie. Er lijkt geen duidelijke toename van symptomen te zijn.

Table of Contents

Het lijkt de meeste mensen met narcolepsie te lukken zonder medicatie zwanger te worden. Tijdens de zwangerschap lijken de narcolepsieklachten eerder af dan toe te nemen. Er zijn mogelijk iets meer complicaties als zwangerschapssuiker en bloedarmoede. Kataplexie levert vrijwel nooit problemen op tijdens de bevalling. Vrouwen ervaren echter wel forse beperkingen bij het zelfstandig verzorgen van de baby als gevolg van de zwangerschap.

Wat betreft de niet beantwoorde vraag of vrouwen of mannen met narcolepsie minder vruchtbaar zijn dan de rest van de bevolking. Daar ging dit onderzoek niet over maar de indruk van narcolepsiedeskundigen is dat dit niet het geval is.

Symptomen

Er is weinig bekend over de invloed van zwangerschap en bevalling op de klinische symptomen van narcolepsie. Er lijkt geen duidelijke toename vansymptomen te zijn. De onzekerheid over het eventueeloptreden van kataplexie bij de bevalling rechtvaardigthet advies, zeker bij een eerste bevalling, poliklinisch tebevallen. Overigens lijkt het risico op kataplexie tijdens de bevalling gering.

Medicatiegebruik

Er is slechts beperkte kennis over de teratogene effecten van de meest gebruikte medicijnen. Bij de individuele patiënte moet zorgvuldig worden afgewogen of de mogelijk schadelijke effecten van de medicatie opwegen tegen de voordelen. Waar mogelijk moet medicatie worden gestaakt. Voor de meest gebruikte middelen gelden de volgende adviezen:

 

    • Methylfenidaat: gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding ontraden.

    • Modafinil: gebruik tijdens zwangerschap ontraden. Gebruik is tijdens borstvoeding gecontraïndiceerd (tegengestelde adviezen).

    • Pitolisant: gebruik tijdens zwangerschap alleen op strikte indicatie. Gebruik is tijdens borstvoeding gecontraïndiceerd (tegengestelde adviezen).

    • Natriumoxybaat: gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding ontraden.

    • SSRI’s en TCA’s: van geen enkel antidepressivum is vastgesteld dat het veilig tijdens de zwangerschap kan worden toegepast. Het gebruik van SSRI’s en TCA’s kan worden overwogen; de voorkeur lijkt met de huidige kennis uit te gaan naar citalopram en fluoxetine. Borstvoeding is bij een deel van de middelen gecontraïndiceerd (tegengestelde adviezen).

Pregnancy and Narcolepsy Toolkit

Project Sleep heeft naar aanleiding van hun podcast over zwangerschap en narcolepsie een toolkit ontworpen voor mensen die leven met narcolepsie en hun dierbaren om nieuwe hulpmiddelen te bieden, alsook tips en perspectieven voor het omgaan met zwangerschap met narcolepsie.