Narcolepsie België

Individueel maatwerk

Omdat mensen met narcolepsie vaak nood hebben aan dutmomentjes om hun werk beter uit te kunnen voeren, zullen zij mogelijks minder kunnen prestaties dan collega’s. Opdat dit niet nadelig zou zijn voor hun werkgever, kan deze via de maatregel “Individueel maatwerk” maandelijks een financiële tussenkomst krijgen om dit ‘rendementsverlies’ of de bijkomende kosten te compenseren. In ruil hiervoor kan je bepaalde zaken onderhandelen, zoals een ruimte waar je powernaps kan doen, flexibele werkuren of thuiswerk. Er is ook begeleiding mogelijk op de werkvloer.

Vanaf 1 juli 2023 vervangt Individueel Maatwerk de Vlaamse Ondersteuningspremie.

Table of Contents

Wanneer kom je in aanmerking?

Je komt in aanmerking voor individueel maatwerk als je aan deze vier voorwaarden voldoet:

  1. Je woont in Vlaanderen.
    • Woon je in Brussel of Wallonië? Dan kom je niet in aanmerking.
    • Woon je in een ander EU-land, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland? Dan kom je in aanmerking als je in Vlaanderen werkt.
  2. Je werkt in de privésector, het onderwijs, de uitzendsector, een maatwerkbedrijf of bij een lokaal bestuur.
  3. Je arbeidsovereenkomst duurt langer dan 24 uur.
  4. Je bent een werknemer, jobstudent, seizoenarbeider of flexi-jobber.

Ben je een zelfstandige in hoofd- of bijberoep? Dan kom je ook in aanmerking voor individueel maatwerk.

Hoe vraag je individueel maatwerk aan?

Stap 1: Aanvraag werknemer

Vraag bij VDAB de behoefte aan individueel maatwerk aan. Je moet 2 formulieren invullen en opsturen naar het kantoor verantwoordelijk voor jouw regio.

Formulier 1: Schriftelijke verklaring door je arts.

Dit documenten moet je laten invullen door je huisarts. Deze is normaal gezien op de hoogte van je situatie en diagnose. Daarnaast is het ook belangrijk om een medisch verslag met diagnose van je specialist hieraan toe te voegen.

Formulier 2: Aanvraag tewerkstellingsondersteunende maatregelen voor personen met een arbeidsbeperking.

In dit document duid je aan dat je een aanvraag doet voor “advies individueel maatwerk”, en eventueel nog andere zaken die voor jou van toepassing zijn. Dit is weliswaar enkel geldig als je effectief werknemer bent.

Stap 2: Aanvraag werkgever

Wanneer VDAB het advies heeft toegekend, informeert u uw werkgever over individueel maatwerk. Vervolgens dient uw werkgever een aanvraag in bij het Departement Werk en Sociale Economie. Als zelfstandige dient u zelf de aanvraag bij het Departement Werk en Sociale Economie in.

Belangrijk: Contacteer VDAB vooraleer bespreking met werkgever

Vooraleer je deze maatregel bespreekt met je werkgever, raden we je aan contact op te nemen met de Dienst Arbeidsbeperking van de VDAB in jouw buurt. Deze persoon kan samen met jou even nadenken over ideeën en bekijken of hij/zij eventueel je werkgever contacteert als je denkt dat ze hiervoor niet zouden open staan.

Stap 3: Werkgever bepaalt behoefte

Uw werkgever bepaalt hoe individueel maatwerk ingezet wordt om tegemoet te komen aan uw noden op de werkvloer en communiceert hierover transparant met u.

Stap 4: Beslissing

Het Departement Werk en Sociale Economie informeert u als werknemer ook over de beslissingen die aan uw werkgever worden gegeven via uw Burgerprofiel.

Samengevat

  • Individueel maatwerk is een financiële compensatie voor werkgevers voor eventuele extra kosten en lagere productiviteit die narcolepsie met zich mee kan brengen. Je kan ook extra begeleiding op de werkvloer krijgen.
  • Om deze aan te vragen, moet je twee formulieren invullen: een schriftelijke verklaring van de arts en een aanvraag van recht op tewerkstellingsondersteunende maatregelen.
  • Deze formulieren moet je opsturen naar een VDAB-kantoor in je buurt.
  • Alvorens dit met je werkgever te bespreken, contacteer je best de Dienst Arbeidsbeperking van een VDAB-kantoor in je buurt. Deze contactpersoon bekijkt samen met jou wat mogelijk is.
  • Je werkgever moet de nodige stappen ondernemen om de premie te ontvangen en te implementeren.