Narcolepsie België

Voeding en overgewicht

Mensen die aan narcolepsie lijden krijgen vaak (last van) overgewicht. Het is belangrijk dit zo veel mogelijk te voorkomen. Net als bij mensen zonder narcolepsie die overgewicht hebben, is het beste advies: niet te veel eten (snoepen) en genoeg bewegen. Iemand die aan narcolepsie lijdt, zal hier echter meestal meer voor moeten doen dan iemand die niet aan narcolepsie lijdt. Advies van een diëtist kan nuttig zijn.

Table of Contents

10 tips over voeding

Hoewel voeding op zichzelf geen directe remedie is voor narcolepsie, kan het wel een rol spelen bij het beheersen van symptomen en het bevorderen van een gezonde levensstijl. Hier zijn enkele voedingstips die mensen met narcolepsie kunnen overwegen:

  1. Regelmatige maaltijden en snacks: Eet regelmatig om energieniveaus stabiel te houden. Verdeel maaltijden over de dag en voeg gezonde snacks toe om energiedips te voorkomen.

  2. Eiwitrijke voeding: Voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, zoals vis, gevogelte, eieren, noten en zaden, kunnen bijdragen aan een langdurig verzadigd gevoel en de energie op peil houden.

  3. Vermijd overmatige koolhydraten: Grote hoeveelheden geraffineerde koolhydraten kunnen leiden tot energiepieken en -dalen. Kies in plaats daarvan voor volkoren granen, groenten en fruit voor langzamere, stabielere energieafgifte.

  4. Beheer cafeïne-inname: Cafeïne kan tijdelijk de alertheid verhogen, maar overmatig gebruik kan leiden tot slaapproblemen. Beperk de inname, vooral in de uren voor het slapengaan.

  5. Hydratatie: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven. Dehydratie kan vermoeidheid verergeren.

  6. Vitamine D en B-vitaminen: Deze vitaminen spelen een rol bij de energieproductie. Voedingsmiddelen zoals vette vis, eieren, zuivelproducten en volkoren granen kunnen bijdragen aan een gezonde inname.

  7. Minder suiker: Overmatige suikerinname kan leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel, wat de energieniveaus kan beïnvloeden. Beperk de inname van toegevoegde suikers en kies voor natuurlijke suikerbronnen zoals fruit.

  8. Beheer maaltijdgrootte voor het slapengaan: Voorkom grote, zware maaltijden vlak voor het slapengaan, omdat dit de slaapkwaliteit kan beïnvloeden.

  9. Experimenteer met voedingssupplementen: Bespreek met een zorgprofessional of bepaalde voedingssupplementen zoals omega-3 vetzuren, magnesium of ijzer geschikt zijn voor jouw specifieke behoeften.

  10. Luister naar je lichaam: Let op hoe verschillende voedingsmiddelen je energieniveaus beïnvloeden. Houd een voedingsdagboek bij en identificeer patronen die kunnen helpen bij het optimaliseren van je dieet.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen uniek is, en wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Raadpleeg een diëtist of een zorgprofessional voor gepersonaliseerd advies dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften en omstandigheden.

Bestaande initiatieven

In België en Nederland bestaan al verschillende mogelijkheden om aan de slag te gaan met je overgewicht:

Anneke Ruiten-Kreling

Anneke Ruiten-Kreling is een diëtiste in Nederland die ervaring heeft met Narcolepsie-patiënten. In oktober was zij ook aanwezig op de Landelijke Contactdag van de Nederlandse Vereniging voor Narcolepsie. Op haar site is een webpagina met een korte inleiding over narcolepsie en voeding.

Nederland Slank

In hun afvalprogramma, pakt Nederland Slank de specifieke oorzaken van je overgewicht aan. Je kan je inschrijven voor je bloedwaarden te laten analyseren. Op basis van deze resultaten, wordt vervolgens een uniek voedingsprogramma opgesteld. Gedurende het hele traject van 10 consulten, word je persoonlijk begeleid door een ervaren diëtist.

Zeepreventorium

Het Zeepreventorium is een medisch pediatrisch revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren tot 18 jaar met chronische aandoeningen. Wanneer vooraf de diagnose gesteld is, kunnen kinderen met narcolepsie/obesitas hier ook terecht.

Vragen of tips?

Bent u toevallig bekend met andere organisaties of diëtisten die ervaring hebben met narcolepsie-patiënten met overgewicht? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier op onze website. Alle andere vragen of tips zijn ook welkom!