Narcolepsie België

Wat zijn de symptomen van IH?

De nachtelijke slaap is van goede kwaliteit en lange duur (meer dan 10 uur), en dutjes zijn lang en niet-verfrissend. Wakker worden verloopt heel moeizaam met herhaaldelijk opnieuw inslaap vallen (slaapinertie). Dit kan enkele minuten tot uren duren, vaak gepaard met verwardheid, automatisch gedrag (iets doen zonder dit te herinneren) en moeite met spreken.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen idiopatische hypersomnie met lange slaaptijd, en zonder lange slaaptijd. Bij dit laatste is de slaapduur eerder normaal en ook het wakker worden verloopt minder moeizaam.

Andere symptomen die kunnen voorkomen zijn concentratie- en geheugenproblemen, slaapverlammingen, hypnagoge hallucinaties, problemen met de temperatuurregulatie (zich te warm of te koud voelen) en hoofdpijnen.

Table of Contents

Gelijkenissen met narcolepsie

Deze tabel toont de gelijkenissen tussen narcolepsie en hypersomnie. In de rechterkolom staan alle symptomen die bij iemand met narcolepsie type 1 (met kataplexie) kunnen voorkomen. Per kolom zie je of elk symptoom ook van toepassing kan zijn bij iemand met narcolepsie type 2 (zonder kataplexie) en idiopathische hypersomnie.

Mensen met idiopathische hypersomnie hebben voornamelijk last van de overmatige slaperigheid overdag en slaapdronkenheid*. De verstoorde nachtslaap en kataplexie komen niet voor bij deze groep mensen. Nu en dan kan men last hebben van slaapverlamming, hypnagoge hallucinaties en dutjes overdag.

 

*Slaapdronken zijn is een verschijnsel waarbij een persoon die ’s nachts of ’s morgens ontwaakt vreemde gedragingen vertoont die niet aansluiten bij zijn normale gedragspatroon. (Dorsoo.be)