Narcolepsie België

Zoektocht naar en het behoud van werk

Wat betreft werk, geldt dat eentonig werk vaak veel problemen geeft. Afwisselender en/of lichamelijk werk gaat meestal beter voor mensen met narcolepsie. Werk waarbij ernstige verwondingen kunnen optreden als gevolg van in slaap vallen moet worden vermeden.

Table of Contents

Solliciteren met narcolepsie

Een moeilijke afweging is of je bij een sollicitatiegesprek moet vertellen of je narcolepsie hebt. Bij voorkeur wel, omdat dat de situatie op de werkvloer veel prettiger maakt. Je hebt niet het gevoel iets belangrijks achter te houden en er kan gesproken worden over het doen van korte dutjes overdag ter verbetering van het functioneren overdag. Helaas blijkt echter dat openhartigheid in deze fase er nogal eens toe leidt dat iemand de baan om deze reden niet krijgt.

Gespecialiseerde jobcoaching

Er zijn verschillende organisaties die zowel werkzoekenden als werknemers met een gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking kunnen ondersteunen. Ze helpen bij de zoektocht naar (passend en duurzaam) werk en hoe je deze kan behouden maar je kan er eveneens terecht voor gespecialiseerde jobcoaching of het aanvragen van individueel maatwerk. Via deze link kom je terecht op een overzicht van organisaties per regio:

Gespecialiseerd Team Bemiddeling (GTB)

GTB – het Gespecialiseerd Team Bemiddeling – helpt mensen met een beperking of gezondheidsprobleem om geschikt werk te vinden. 

Ik verdien werk

Het project “Ik verdien werk” is voor mensen met een inkomensvervangende tegemoetkoming (FOD). Deze denken vaak dat ze niet ‘mogen’ werken of niet ‘kunnen’ werken. Ze zijn bang dat:

  • hun uitkering zal stoppen als ze gaan werken;
  • er geen aangepast werk te vinden is voor hen;
  • ze geen kans hebben op werk omdat ze maar een beperkt aantal uren kunnen werken;
  • ze te weinig talenten hebben om een werkgever te overtuigen.

Daarom zoeken mensen met een inkomensvervangende tegemoetkoming een zinvolle dagbesteding thuis of via vrijwilligerswerk en zetten ze zelden de stap naar VDAB/GTB.

Met het project ‘Ik verdien werk’ richt GTB zich specifiek naar mensen met een inkomensvervangende tegemoetkoming die betaald willen werken in het normaal economisch circuit maar die hier wegens hun ernstige beperking nooit de kans toe hebben gekregen. Ze gaan aan de slag met de werkvraag, zoeken een werkgever die aangepast werk kan aanbieden en ondersteunen de werkgever bij de opmaak van het contract en de aanvraag van ondersteunende maatregelen.