Narcolepsie België

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Narcolepsie is tot op heden niet te genezen. De behandeling is erop gericht om de klachten zo veel mogelijk te verlichten, en bestaat uit leefregels en medicatie. De behandeling voor symptoombestrijding verschilt sterk per persoon en het duurt vaak lang om de juiste combinatie van behandelingen te vinden.

Table of Contents

Leefregels

  • Regelmaat: Patiënten wordt geadviseerd een regelmatig leven te leiden met vaste bedtijden, ook tijdens weekenden en vakanties.
  • Geplande dutjes: Inplannen van één of meer dutjes op vaste momenten overdag wordt sterk aanbevolen en zo nodig vlak voor een activiteit waarbij het belangrijk is om wakker te blijven. Niet alleen lange, maar ook korte dutjes (ongeveer 20 minuten) kunnen slaapaanvallen voorkomen. Langer slapen heeft meestal geen beter of langer effect dan deze korte dutjes en kan als nadeel hebben dat je nadien weer echt op gang moet komen.
  • Beweging: Regelmatig sporten en het ondernemen van activiteiten hebben vaak positieve effecten op het welbevinden.
  • Voeding: Sommige mensen hebben er baat bij om koolhydraatrijke maaltijden overdag te vermijden. (zie meer informatie bij ….)
  • Genotsmiddelen: Alcohol en drugs kunnen de symptomen verergeren; de invloed van cannabis en cannabidiol olie is onduidelijk.

Medicatie

Hoewel leefstijlaanpassing positieve effecten heeft, is voor de meeste mensen een aanvullende behandeling met medicijnen nodig.

De medicamenteuze behandeling van narcolepsie is per patiënt verschillend omdat iedere patiënt zijn eigen specifieke combinatie van symptomen heeft, maar ook omdat de één veel meer effect dan wel bijwerkingen ervaart op een medicijn dan een ander bij gebruik van hetzelfde medicijn. Ook de optimale dosering van medicatie kan per persoon verschillen.

De meeste medicijnen pakken maar één symptoom aan. Slechts enkele medicijnen, bijvoorbeeld Sodium Oxybate (Xyrem®) hebben een positieve werking op meerdere klachten.

Samen met de neuroloog moet gezocht worden naar een optimale behandeling met een goede balans tussen vermindering van de klachten en bijwerkingen.

Psychologische ondersteuning

Lotgenotencontact en counseling door professionele hulpverleners worden aangeraden. Acceptatie van de narcolepsie draagt bij tot betere copingstrategieën en kan daarmee leiden tot meer kwaliteit van leven.

Bijkomende opmerking

Omdat er geen genezing is voor narcolepsie, is het belangrijkste doel meestal om de symptomen aan te pakken. Houd er echter rekening mee dat narcolepsie vaak gepaard gaat met andere medische aandoeningen, dus zorg ervoor dat je behandelplan rekening houdt met je algehele gezondheid.

Mensen met narcolepsie hebben vaak meer last van bepaalde aandoeningen dan vergelijkbare mensen die geen narcolepsie hebben, waaronder: hoge cholesterol, hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten

Mensen met narcolepsie hebben een grotere kans op psychologische aandoeningen dan vergelijkbare mensen zonder narcolepsie, waaronder depressie, angststoornissen, andere psychiatrische aandoeningen (bijv. bipolaire stoornissen en agorafobie)